Bake med speltmel

Praktiske baketips for spelt. Deig laget med speltmel må være mer klisset enn deig bakt med vanlig hvetemel, fordi spelt tar opp væsken senere enn hvete. Det kan være en fordel å bløtlegge sammalt spelt i en del av væsken ca.

Erstatt gjerne litt av . Faktisk virker speltbakverk luftig og lett, og spelt gir et svært næringsrik brød med en go nøtteaktig smak. Proteinet i spelt er annerledes enn i normal hvete, og gir en lett, mykt teksturert bakst som ikke smuler og som har god holdbarhet.

Vi har oppskrifter med Speltmel : Flatbrød. Det beste brødet du kan bake. Hvor mye spelt som går i deigen i forhold til vanlig siktet hvete kommer an på vanninnholdet i speltmelet. Du kan erstatte hvetemel med speltmel i mye bakst, men melet oppfører seg litt annerledes fordi det inneholder mindre gluten og speltgjærbakst tåler derfor ikke å bli eltet like mye som gjærbakst med hvetemel.

Kanskje det blir speltmel jeg velger neste gang jeg skal bake ? Etter mye prøving og feiling har jeg funnet ut at spelt ikke skla eltes like mye som vanlig hvetemel 🙂 Reply. I dag har jeg gått inn for å bake til meg selv, det vil si uten hvetemel. Klar til å bake : Først prøvde jeg Toro sin glutenfrie grovbakstblanding.

Da jeg leste på innholdsfortegnelsen viste det seg at den inneholder hvetestivelse.

Irriterende siden jeg ikke vet hva i hveten jeg ikke tåler. Den har en annen sammensetning av proteiner enn dagens hvete. Skal man bake med spelt er det viktig å tilsette aksorbinsyre i deigen for å gi melet økt bakekraft (hvetemel som kjøpes i butikken inneholder aksorbinsyre). Spelt kalles også dinkel eller urkorn.

Hvis man ikke ønsker å bruke aksorbinsyre, kan man tilsette g appelsinjuice pr. Uten en slik tilsetting blir . Lesere av bloggen har kanskje fått med seg at jeg har en forkjærlighet for foccacia. Flere av dere har spurt om det går greit å erstatte hvetemelet med speltmel , og det kan jeg jo ikke svare på før jeg har prøvd det.

Men du bør da erstatte noe av . Nå har jeg bakt rundstykker med bare siktet spelt. Problemet er at uansett hvor lenge jeg stekte de så ble det ikke farge på dem. Hvetemel er hakket lettere å bake med enn spelt.

Hvis du bruker kjøkkenmaskin bør du feks ikke bruke den på full styrke. Da spelt er så ømtålelig kan dette gjøre at gjærbakst blir ganske klissete. Ideelt er det derfor å bruke håndkraft når du baker med spelt. I motsetning til hvete må gjærbakst av spelt settes i . Alt av bakverk er laget med speltmel , så om du er nybegynner innen speltbaking er mine oppskrifter utprøvd og bakt mange ganger.

Og selvsagt kan speltmelet byttes ut med hvetemel. Bløte kaker og kaker med fyll Bløtkake med sitron- og blåbærfyll Daimkake Eplekake, glutenfri og egnet for diabetikere Festkake med .

Eg reagerer på havre i brød. Eg tror kanskje det har noe med at eg mangler sink -tar det nå da…. Det har jeg ikke prøvd selv ennå, men det kan nok absolutt gå! Bytt ut litt speltmel med glutenfritt mel i første omgang og se hvordan det går før du evnt.

Jeg har lyst til å bake glutenfrie surdeigsbrød og lage en surdeigsstarter av glutenfritt . Durumhvete: Durum kommer av latinske duro, som betyr har og durumhvete er altså et hardt hveteslag som ikke bare kan brukes til pasta, men . Denne oppskriften går jeg utifra når jeg skal bake boller med speltmel. Jeg liker ofte å jazze opp bollene og det er sjelden det blir bare helt vanlige boller. Hvit sjokolade, mørk sjokolade, vaniljefyll, krem fresh og kanelfyll er noe av ingrediensene jeg bruker for å få litt variasjon, men grunnoppskriften er . Kort fortalt er spelt er en kornart som er nært beslektet med vanlig hvete. Det vi vanligvis tenker på som vanlig hvete er en kornart som har vært krysset fram over lang tid.

Målet har vært å skape en solid og effektiv sort som gir store avlinger. Bland alt det tørre i en bakebolle. Eltefrie rundstykker med spelt. Har du lyst på gode rundstykker?

Passe grove og veldig luftige! Da kan du rett og slett bake disse! Bare litt sammenrøring av deigen på kvelden for så å la den stå tildekket på kjøkkenbenken til neste dag.

En genial måte å bake på! Jeg bruker ofte å bake på .